Stichting Jazz Veghel

Jeroen Ophoff

Gepost op apr 25, 2011 | bekijk hier het originele artikel
Jeroen Ophoff

Op vrijdag 8 april 2011 is de in Veghel woonachtige jazzdrummer Jeroen Ophoff plotseling overleden. Het bericht van overlijden bereikte ons helaas pas na enkele weken. Jeroen was niet alleen een markante en gewaardeerde regelmatige gast tijdens jazzavonden van Stichting Jazz Veghel, maar trad vorig seizoen op 4 december 2009 ook nog succesvol op als drummer in de Veghelse Blauwe Kei met het kwintet van Jaap van der Voet.

Jeroen Ophoff werd geboren op 18 mei 1946 in het Eindhovense stadsdeel Stratum, bij Peter Koelewijn om de hoek. Zat van 1961 tot 1963 op het Tilburgs conservatorium, waar hij slagwerk studeerde. Speelde in de jaren zestig in een aantal rockbands, onder meer The Valiants (met Armand) en Peter En Zijn Rockets (4PK). Maar meer is hij geďnteresseerd in bop, swing en dixieland. In 1966 en 1967 krijgt hij les van Theo Loevendie, in 1967 en 1968 bezoekt hij het conservatorium van Amsterdam. Hij speelt mee als sessie-muzikant op singles van onder meer Trea Dobbs, Conny van den Bosch en Armand. Ook is hij de drummer in het orkest van Bert Paige als die met Boudewijn de Groot ’Voor de overlevenden’ met alle bekende hits opneemt.

Na een staking van studiomusici in oktober 1968 zegt Ophoff de muziek als broodwinning vaarwel en begint een vliegeniersopleiding bij de Koninklijke Luchtmacht. Van 1971 tot 1985 is hij straaljagerpiloot. Dan wordt hij afgekeurd wegens rug- en hartklachten. Maar in de tussentijd blijft hij evenwel muzikaal actief. Van 1967 tot 1975 speelt hij in Wheels van Henk Coolen, van 1969 tot 1975 is hij lid van de Four City Seven Plus One. Vanaf 1976 speelt hij in de (Dutch) Dixie Machine, waarmee hij talloze buitenlandse tournees maakt, onder andere naar Japan, Hong Kong, Verenigde Staten, Australië en Canada.

Andere jazzmusici waarmee hij samenwerkt, zijn Piet Noordijk, Harry Verbeke, Victor Kaihatu, Herman Schoonderwalt, Joop Hendriks, Peter Peeters, Gijs Hendriks, Jan Morks en Albert Nicholas en Bud Freeman.

Ondanks al deze werkzaamheden en zijn baan als piloot, wordt Ophoff eind jaren ‘70 ook slagwerker bij de Udense Big Band. In 1986 verruilt hij die job voor een achter het drumstel bij de Big Band Son en Breugel, die later omgedoopt wordt tot Big Band Connection. In 1994 begint Jeroen Ophoff met een aantal medemuzikanten de Jazzformatie Q. In 1996 en 1997 speelt hij ook nog mee met de Tilburgse Big Band, maar stopt daarmee wegens tijdgebrek. In 1998 treedt Ophoff toe tot het kwartet Tony Vos/Henk Coolen, met wie hij in vroeger tijden ook uitgebreid heeft gemusiceerd.

Hij was een veelgevraagd combomuzikant en in café Kraaij & Balder, waar regulier ‘Realbook sessions’ worden gehouden, was hij graag gezien als drummer in de backline. Jeroen verfoeide en ergerde zich aan muzikanten die hun huiswerk niet hadden gedaan, maar kon gemotiveerde muzikanten met wie hij speelde een enorme steun in de rug geven. Regelmatig begeleidde hij gerenommeerde jazzmusici zoals Greetje Kauffeld die voor de speciale concerten bij Jazz at the Crow optraden.

Bron o.a. Muziek uit Eindhoven